S.S.S- Sık Sık Sorulan Sorular

İNTREPİD SİSTEMLE İLGİLİ SORU VE CEVAPLAR

SISTEMLE ILGILI NOTLAR

1)Her modül arasindaki kapasite nedir?(metraji nedir örnek 1 modül 400 metre)

Her prosesör modülü sol ve sag taraf 200 er metre olmak üzere toplamda 400 metre 

2) Her modülde kaç zone (bölge) var?

Bir sistemde (max. 3200 metre) farkli uzunlukta 50 zone (bölge) yazilim kullanilarak tanimlanabilir. 

3) 6200 metrelik tel çitte tek bir bilgisayar mi kullanilacak yoksa sistemin panelimi var?

Her 3200 metrelik sistem için bir bilgisayar gerektiginden, bu kurulumda 2 ayri bilgisayar gerekecektir. 

4) Alarm gelince zonlar (bölgeler) kaç metrede alarm oldugu görülecek. Bu metraj 50 metrelik alana indirilirse fiyat ne olur?

Alarm geldigi zaman ilgili olan noktaya (PM, LU veya TU ya ) olan mesafesi 3 metre yanilma payil ile bilgisayarda görülecek ve sesli ikaz verecek. Sistemde zone (bölge) sinirlamasi yazilim yardimi ile oldugundan fiyat degisikligi gibi bir durum söz konusu degildir. 

5) Dome kamera alarmlari nasil baglanacak?

Kontrol odasina konulup ta PM ile haberlesecek olan RM röle modüllerinin kontaklari DVR, multiplexer yada matrix gibi CCTV cihazlarinin alarm girislerine baglanip preset ayarlari yapilarak alarm gelen bölgeye otomatik olarak yönlendirilebilir, özel kayit yapilabilir, istenirse sahada bulunan PM lerin kontaklari da dome kameranin alarm girislerine baglanabilir ki bu yöntemi saha çalismasi ve ilave kablo isçiligi getirdigi için önermemekteyiz. 

6)Telden gelen alarmlar da kamera alarmın geldiği bölgenin neresine dönecek?

Telden gelen alarmlarda zone lar teker teker ilgili kameralardan izlenip preset noktalari belirlenecek ve dome kameralara bu bölgeler önceden ögretilecek, böylece ilgili zone dan gelen alarm da ilgili olan dome kamera – o anda baska yere baksa bile - otomatik olarak önceden ögretilen o preset noktasina gidip ayarlandigi sekilde o zone u gösterecektir. 

7)Kalibrasyonlar (algilama ayarlari) nasil olacak?

Kurulus esnasinda arkasi oval olan bir tornavida veya ufak bir sopa kullanilarak sisteme kabul edilebilir darbe siddetleri ögretilir ve sistem bu ögretilen siddetin üzerindeki darbeleri alarm olarak algilar. Bu ayarlar normalde yalnizca bir kere yapilir ve bundan sonra tüm ayarlar yazilim üzerinden kontrol edilir. 

8)Telin durumu her yerde ayni olmayabilir. Bu durumda veya bazi metrajlarda algilama metre bazinda veya 20 metrelik uzunluklarda hassasiyet ayarlanabilir mi? Yoksa her modül bazinda 200 metrelik yada 400 metrelik metrajlarda tek bir hassasiyet ayarimi mi yapiliyor.

Hassasiyet istenirse metre metre farkli olacak sekilde yada gruplar halinde ayarlanabilir. Ayrica sistemin tamaminda hassasiyet artirilip azaltilabilir. 

9)Sistemin çizilen haritadan izleme özelligi var mi?

Evet, sistemin krokisi birebir ölçekli olarak bilgisayarda Intrepid Drawing Tool yardimi ile çizilecek ve çizilen bu kroki Map Monitör programi vasitasiyla sistemin alarm noktalarinin takibinde kullanilacaktir. 

10)Ayni anda kaç alarmi haritadan izleyecegiz?

Ayni anda gelen bütün alarmlar izlenebilecektir, söyle ki her gelen alarm (resetlenmedigi sürece) bilgisayarda harita üzerinde kirmizi nokta ile ayri ayri görülecektir. 

11) Kamera alarm kablolari sahadaki ekipmanlara mi takılacak ?Yoksa kontrol merkezine mi taşinacak.

Dome kameranin direk alarm girislerini kullanmak ilave kablo ve saha isçiligi gerektirdigi için biz bunu önermiyoruz. Kontrol odasina konulacak olan CCTVcihazlarinin alarm girislerine yine kontrol odasina konulacak olan RM nin kontaklari baglanacaktir. RM röle modüllerinden yeteri kadar kullanilarak, istenilen zone sayisi kadar alarm noktasi olusturulur, PM ile haberlesen RM nin de her bir kontagi hangi zone a karsilik gelecegi de programlanir ve o zone dan alarm geldigi zaman programlanan röle çekerek CCTV cihazlarinin önceden belirlenen alarm noktasini aktif hale getirir, CCTV cihazlari da kendisine gelen bu alarmda ilgili dome u ilgili preset noktasina yönlendirir. Sonuç olarak kablo sadece kontrol odasi içerisinde bulunan RM lerden yine ayni odada bulunanCCTV cihazlarina kadar çekilecektir. 

12)Kulede çözüm nedir?

Onlarca sabit kamera kullanmak yerine kule üzeri speed dome kamera kullanarak oldukça genis bir bölgenin kontrolu tek bir kamera vasitasi ile yapilabilecektir. Ayrica sistem wireless kurulucak ve kullanilacak kamera sayisinda, toprak alti kazi ve kablolama isçiliginde ve zamanda tasarruf edilerek maliyet minimuma indirilecektir. 

13)Cihazlar kontrol merkezinden kontrol edilebildigi gibi, sahadan da programlama yapilabilir mi?

Cihazlar ilk kurulumda sahaya gitmeden önce adresleri PC den teker teker verilebilir. Gerekirse sahadan sistem çalisirkende (herhangi bir ariza durumunu analiz etmek için) programa müdahale edilebilir, yeniden programlanabilir.

 14)Bilgisayardan izleme var mi? Varsa yazilimda garanti süresi nedir?

Bilgisayardan izleme vardir. Garanti süresi tarafimizdan 2 yil olarak verilmektedir. Sisteme yetkisiz müdahaleler olmadigi ve tavsiye edilen kullanma sartlarina uyuldugu sürece cihazlarda herhangi bir ariza söz konusu degildir. Simdiye kadar yapmis kurmus oldugumuz sistemlerde herhangi bir sorunla karsilasilmaistir. Yani cihazlarda herhangi bir program kaybi yada silinmesi gibi bir durum yoktur, Flash bellek teknolojisi kullanilmaktadir, cihazlarin elektrigi uzun süre verilmese bile programlar ve kalibrasyonlar muhafaza edilir.

 15)Algilayan kablonun tüm ayarlari ve ölçümleri yazilimdan yapilabilir mi?

Evet 

16)Algilama kablosu kesildiginde zaman ne olur?Sistem çalismaya devam eder mi? Tüm sistem mi, sadece kesilen bölge mi devre disi kalir?

Kablonun üzerindeki çelik zirh dolayisiyla kablonun kesilme ihtimali oldukça düsüktür. Kablo kesildigi taktirde sistem kesilme noktasinin kaç metrede oldugunu bildirir. Sistemin kesme noktasindan sonraki kismi devre disi kalacagindan dolayi çit boyunca kurmus oldugumuz CCTV kameralari hareket algilama moduna geçirilir ve kesilen kablo tamir edilene kadar sitenin çevre güvenligi CCTV kameralari tarafindan saglanir

17)Böyle bir kesik durumunda tamirat ne kadar zamanda,kim tarafindan yapilir?Özel cihaz veya aparatlara ihtiyaç var midir?Bu cihaz ve aparatlarin maliyetleri nedir?

Böyle bir kesinti esnasinda SU (splice unit) kullanilarak sistem bu isi ögretecegimiz bir elektrikçi tarafindan kablo tekrar eklenerek çalisir hale getirilir. Maliyet yaklasik olarak 90 $ civarindadir, özel bir aparat zaten cihazlarin içinden çikmaktadir. 

18) Algilama kablosu tel çit yüzeyine kaç sıra olarak dösenecektir ? atlama engelleri üzerinde algilama nasil yapilacaktir?

Bir sira dösenir, atlama engellerden kasit tel çitin borusu ise zaten 5- 10 cmlik bir atlama olur, yok eger kapi vs gibi ise zaten kapi üzerine de tel çit uygulamasi yapilir ve bu sensörlü teli kapi üzerinde de kullanabiliriz. 

19)Sistemin Türkiye’de bugüne kadar uygulandigi en uzun metraj nedir? Sistemin haberlesme teknigi metraji ile ilgili sinirlamalar nedir?

Tüpras Aliaga 2400 m civarindadir, sinirlama sistem basina 3200m dir. Kurulacak sistem sayisinda bir sinirlama yoktur. 

20)Güvenlik operatörleri sistemi kullanmak için hangi dili bilmelidir?

Sistemin dili ingilizce olmakla beraber sistemde kullanilan tüm komutlar ve uyarilar egitim sirasinda operatörlere ögretilecektir. Zaten kullanimi komplike bir sistem olmadigi için gayet kolaydir, bilgisayari yeni kullanmaya baslayan birileride egitimden sonra rahatça kullanabileceklerdir

 21)Sistemin haberlesme kablosu nerdedir?Tehdit unsuru tarafindan erisilebilir bir yerde midir?

Sistemin haberlesme kablosu kontrol merkezine en yakin PM ile yapilacaktir. Tehdit unsurlarina karsi kablolar kaliteli çelik spiral, çelik borular ve yeraltindan götürülebilir. 

22) Birden fazla sistem kullanılacagından sistem arası entegrasyon nasıl saglanacak, kaç yazılım olacak ve bunlar için kaç pc kullanılacak

2 adet yazılım ve 2 adet pc kullanılacaktır. Her sistemin, kontrol odasında ortalama 6 şar adet RM (röle modülleri, toplamda 12 adet) vasıtasıyla her iki sistemin CCTV ile entegrasyonu saglanmıs olacaktır.Söyleki her sistemin 6x6=36 adet alarm tetikleme kontagı kontrol odasında bulunacaktır. Zaten bu RM modülleri 2 adet ana PM ler ile ayrı ayrı haberlesecektir.

 23) Site çevresi ve yerlesimi göz önüne alındıgında, ekrana tanımlanacak haritanın, istenilen detayı vermesi için gerekli ebadı, bu ebadın ekrana nasıl sıgdırılacagı ve ekran saga sola kaysa bile alarm anında ekranın otomatik olarak alarm gelen noktaya kayacak mıdır?

Harita ölçekli olarak ekrana sıgdırılacaktır. Alarm gelen yer kırmızı nokta ile harita üzerinde gösterilecegi gibi haritanın altında da kaçıncı metrede oldugu belirtilecektir. Zaten haritadan amaç alarm noktasının tüm saha üzerindeki yerinin tesbitidir. Alarmın tam noktası metre olarak en yakın üniteden mesafe olarak belirtilir ve alarm noktasındaki görüntü CCTV tarafından otomatik olarak görüntülenir.Alarmların belirli sürelerle yazıcılardan listesi alınabilecektir. Mesela her kullanıcı (vardiya ) degistiginde otomatik olarak o vardiyanın alarmları yazıcıdan çıktı olarak alınabilir. 

24 )Sistemin CCTV ile entegrasyonu ve otomatik olarak ekrana alarm gelen kameranın belirtilmesi istenmekte bu entegrasyon sadece sistem odasında DVR veya matrix gibi bir cihaz yapılacagı düsünülmekte, bu durumda PM üzerindeki röle çıkıslarının merkeze nasıl gelecektir ayrıca bir PM 400 metrelik alanı kontrol etmekte ve üzerinde sadece 3 röle çıkısı bulunmaktadır, ancak bu mesafe .......... uygulamasında yaklasık 6-8 kamera ile korunabilir bu durumda 3 röle çıkısı ile 8 kamera nasıl islev görecektir.

DVR (veya matrix) kontrol odasında bulunacaktır ve her PM üzerindeki röle çıkısları merkeze tasınmayacak, en yakın PM’den kontrol odasına çekilen kablo tüm sahadaki diger PM’ler için gerekli veriyi tasıyacaktır. Dolayısıyla CCTV ile entegrasyon için 5-10 metrelik kumanda kabloları

kullanılarak yapılacaktır. Her 3200 metrelik sistem için ortalama 6 adet RM kullanılırsa 3x6=18 adet zone olusturulabilecektir. Böylece 3200 m lik kısımda 18 adet kamera tetiklemesi yapılabilecektir. Sahadaki PM üzerindeki röle çıkışlarını kullanmaya gerek yoktur. Bunlar sahada tetiklenmek istenen spot lambalar için ve ses anonsları için kullanılabilir. 

25)Sistemin 3 ila 5 metre mesafe ile algılama yaptıgı söylenmektedir. Bu kadar sık aralıklarla zone tanımlaması yapıldıgında yanlıs alarm verme sıklıgı nedir.

Zone tanımlaması yukarıda da belirtildigi gibi minimum algılama mesafesinden bagımsızdır. CCTV sistemine ve çevre tel örgü sisteminin yapısına göre zone lar 3m den 200 mye kadar istenilen uzunluklarda olusturulabilir. Örnek verecek olursak diyelimki PM5 in sag tarafında 3 adet kamera var, PM5 ile sag tarafındaki LU arası 3 zone ayrılabilir, PM5 ile LU arası 150m olsun: 150/3=50 m gibi esit mesafeli 3 adet zone olusturulabilecegi gibi 50+70+ 30 m gibi zone lar da olusturulabilir.

 26)Sistemin montaj ve devreye alma kosulları göz önüne alındıgında ve kalibrasyon ihtiyacı da hesaba katılarak kasaba sitesi kosullarında sistemin montaj ve devreye alma safhalarının detaylı açıklaması tarafımıza yapılmalıdır. Özellikle sık sık zone tanımlaması yapıldıgında bu islem mevsim geçislerinde nasıl yapılacaktır.

Bir kere kamera sistemi istenilen noktalara sabit olarak kurulacaktır. Dolayısıyla bu kameraların yeri fiziksel olarak degismeyeceginden zone ayarları bu kameralara göre yapılacaktır. Sık sık zone ayarlaması

durumu simdiye kadar görülmemis bir durumdur. Bir defaya mahsus olarak zone ayarlaması yapılır. Ama kamera montaj yeri yada diregi sistem komple kurulup çalıstırıdıktan sonra yer degistirilirse o zaman zone ayarlaması gerekebilir.

Çevre güvenlik sistemi, istenilen özelliklerdeki tel örgü kurulduktan sonra montajına baslanacaktır. PM, LU, TU, ILU gibi elektronik cihazlar tel örgü üzerinde montajı yapılır ve bunların arasına yine tel örgü üzerinde intrepid kablo montajı yapılır. Bu konuda size bazı örnek resimleri göndermistik. Bu resimlerde görüldügü sekilde intrepid kablo tel örgüye kablo bagları ile tutturulur. Cihazlar da özel J bolt ları ile tel örgüye tutturulur. Bu montaj ve devreye alma - gerekli enerji besleme yerleri ve kontrol odası hazır olursa- iyi bir ekiple ortalama 30 gün sürebilir. Kalibrasyon ayarları farklı iklim koşulları gözönüne alınarak farklı hassasiyetlerde yapılabilir ve her farklı ayar sisteme kaydedilip daha sonra çağrılabilir. 

27) Micropoint kablonun hasar görmesi veya kesilmesi sonucu sistem nasıl davranacaktır, bu hasar nasıl giderilecektir ve maliyeti nedir.

Daha önceki sorular kısmında belirttigim gibi kesilen kısmın metrajını sistem alarm olarak kaçıncı metrede oldugunu verecektir. Kesildigi yerden sonrasını da sistem görmeyecegi için oralarda da alarm verecektir. Her ne kadar çelik zırhlı kabloda bu çok düsük bir ihtimal olsa bile biz Fidan Elektronik olarak CCTVsistemimizi bu amaca yönelik özel bir donanımla sunmaktayız. Bu donanım sayesinde micropoint sistemin herhangi bir nedenle kısmen veya tümüyle devre dısı kalsa bile daha önceden belirlenen CCTV kameralarının motion detect’e geçmesi ile çevre güvenligi saglanabilecektir. Kablo yada sistem tamir edilene kadar sahanın emniyeti CCTV üzerinden saglanacaktır. 

Böyle bir kesinti esnasında SU (splice unit) ve tel örgü üzerindeki mevcut intrepid kablo kullanılarak (PM lerin sagında ve solunda böyle bir durum için 1-2 spir = yaklasık 1 m fazlalık bırakılır), sistem bu isi öğretecegimiz bir elektrikçi tarafından kablo tekrar eklenerek çalısır hale getirilir. Maliyet yaklasık olarak 90 $ civarındadır, özel bir aparat zaten cihazların içinden çıkmaktadır. Bence böyle durumlarda yedek olarak en az 3-4 adet SU önermek gerekir.

28) Micropoint kablo ve kaynaklı tel uygulamasının uygunlugu konusunda sistem imalatçısından olur belgesinin tarafımıza iletilmesi

Bu konuda gerekli belgeleri saglayacagız. 

29) Kaynaklı tel uygulamasında özellikle kasaba gibi köşe dönüslerinin sık oldugu uygulamalarda dönüslerin nasıl olacagı ve keskin dönüslerde micropint kablonun kırılgan yapısının nasıl deforme edilmeden kullanılacaktır.

 

FIDAN ELEKTRONIK

www.fidanelektronik.com.tr

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.